Daftar nagara badaulaik

Dari Wikipedia baso Minang, ensiklopedia bebas
(Dialiahkan dari Daftar negara di dunia)
Lompek ka: navigasi, cari

Daftar negara di dunia

Daftar isi: Negara badaulaik · A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z

Negara lain · Entitas lain · Caliak juo - Catatan kaki · Pautan lua

Negara badaulaik nan diakui sacaro internasional[suntiang | suntiang sumber]

Negara badaulaik nan diakui sacaro internasional tadiri dari 194 negara sabagai barikuik:

Namo dalam bahaso Minangkabau Namo dalam bahaso resmi
A
 Afganistan – Republik Islam Afganistan
  • Pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت
  • Dari/Persia: افغانستان – جمهوری اسلامی افغانستان
 Afrika Salatan – Republik Afrika Salatan
  • Inggirih: South Africa – Republic of South Africa
  • Afrikaans: Suid-Afrika – Republiek van Suid-Afrika
  • Xhosa: Mzantsi Afrika – IRiphabliki yaseMzantsi Afrika
  • Zulu: Ningizimu Afrika – IRiphabliki yaseNingizimu Afrika
  • Ndbele: Sewula Afrika – IRiphabliki yeSewula Afrika
  • Sotho Utara: Afrika-Borwa – Rephaboliki ya Afrika-Borwa
  • Sotho: Afrika Borwa – Rephaboliki ya Afrika Borwa
  • Tswana: Aforika Borwa – Rephaboliki ya Aforika Borwa
  • Swati: Ningizimu Afrika – IRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika
  • Venda: Afurika Tshipembe – Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe
  • Tsonga: Afrika Dzonga – Riphabliki ra Afrika Dzonga
 Afrika Tangah – Republik Afrika Tangah
  • Parancih: Centrafrique - République Centrafricaine
  • Sangho: - Ködörösêse tî Bêafrîka
 Albania – Republik Albania Albania: Shqipëria – Republika e Shqipërise
 Aljazair – Republik Demokratik Rakyaik Aljazair Arab: الجزائر – الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية
 Amerika Sarikat Inggirih: United States – United States of America
 Andorra – Kapangeranan Andorra Catalan: Andorra – Principat d’Andorra
 Angola – Republik Angola Portugis: Angola – República de Angola
 Antigua jo Barbuda Inggirih: Antigua and Barbuda – Antigua and Barbuda
 Arab Saudi – Karajaan Arab Saudi Arab : السعودية – المملكة العربيّة السّعوديّة
 Argentina – Republik Argentina[2] Spanyol: Argentina – República Argentina
 Armenia – Republik Armenia Armenia: Հայաստան – Հայաստանի Հանրապետություն
 Australia – Pasamakmuran Australia Inggirih: Australia – Commonwealth of Australia
 Austria – Republik Austria Jerman: Österreich – Republik Österreich
 Azerbaijan – Republik Azerbaijan[3] Azeri: Azərbaycan – Azərbaycan Respublikası
B
 Bahama – Pasamakmuran Bahama Inggirih: The Bahamas – Commonwealth of The Bahamas
 Bahrain – Karajaan Bahrain Arab: البحرين – مملكة البحرين
 Bangladesh – Republik Rakyaik Bangladesh Bengali: বাংলাদেশ – গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ
 Barbados Inggirih: Barbados
 Balando – Karajaan Belanda[4] Belanda: Nederland – Koninkrijk der Nederlanden
 Belarus – Republik Belarus
  • Belarus: Беларусь – Рэспубліка Беларусь
  • Rusia: Беларусь – Республика Беларусь
 Belgia – Karajaan Belgia
  • Belanda: België – Koninkrijk België
  • Parancih: Belgique – Royaume de Belgique
  • Jerman: Belgien – Königreich Belgien
 Belize Inggirih: Belize
 Benin – Republik Benin Parancih: Bénin – République du Bénin
 Bhutan – Karajaan Bhutan Dzongkha:འབྲུག་ཡུལ
 Bolivia – Republik Bolivia
  • Spanyol: Bolivia – Estado Plurinacional de Bolivia
  • Quechua: Bulibiya – Bulibiya Mama Llaqta
  • Aymara: Wuliwya – Wuliwya Suyu
 Bosnia jo Herzegovina[5]
 Botswana – Republik Botswana
  • Tswana: Botswana – Lefatshe la Botswana
  • Inggirih: Botswana – Republic of Botswana
 Brasil – Republik Pasarikatan Brasil Portugis: Brasil – República Federativa do Brasil
 Baritania Rayo – Karajaan Basatu Baritania Rayo jo Irlandia Utaro
  • Inggirih: United Kingdom – United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
  • Welsh: Teyrnas Unedig Prydain Fawr a Gogledd Iwerddon
  • Scottish Gaelic: An Rìoghachd Aonaichte na Breatainn Mhòr agus Èirinn a Tuath
  • Irish: Ríocht Aontaithe na Breataine Móire agus Thuaisceart Éireann
  • Scots: Unitit Kinrick o Great Breetain an Northren Ireland
  • Cornish: Ruwvaneth Unys Breten Veur hag Iwerdhon Gledh
 Brunei – Nagara Brunei Darussalam Melayu: Brunei – Negara Brunei Darussalam
 Bulgaria – Republik Bulgaria Bulgaria: България – Република България
 Burkina Faso Parancih: Burkina Faso
Untuak "Burma", caliak Myanmar
 Burundi – Republik Burundi
  • Kirundi: Uburundi – Republika y'Uburundi
  • Parancih: Burundi – République du Burundi
C
 Ceko – Republik Ceko[6]
 Chad – Republik Chad
  • Parancih: Tchad – République du Tchad
  • Arab: تشاد – جمهوريّة تشاد
 Chili – Republik Chili Spanyol: Chile – República de Chile
Untuak "Côte d'Ivoire", caliak Pantai Gadiang
D
 Denmark – Karajaan Denmark Denmark: Danmark – Kongeriget Danmark
 Djibouti – Republik Djibouti
  • Parancih: Djibouti – République de Djibouti
  • Arab: جيبوتي – جمهورية جيبوتي
 Dominika – Pasamakmuran Dominika Inggirih: Dominica – Commonwealth of Dominica
 Dominika – Republik Dominika Spanyol: República Dominicana
E
 Ekuador – Republik Ekuador Spanyol: Ecuador – República del Ecuador
 El Salvador – Republik El Salvador Spanyol: El Salvador – República de El Salvador
 Eritrea – Nagara Eritrea Tigrinya: ኤርትራ – ሃግሬ ኤርትራ
 Estonia – Republik Estonia Estonia: Eesti – Eesti Vabariik
 Ethiopia – Republik Demokratik Pasarikatan Ethiopia Amharic: ኢትዮጵያ – የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
F
 Fiji – Republik Kapulauan Fiji
  • Fiji: Viti – Matanitu Tu-Vaka-i-koya ko Viti
  • Inggirih: Fiji – Republic of the Fiji Islands
  • Hindustan: फ़िजी / فِجی – फ़िजी गणराज्य / فِجی رپبلک
 Pilipina – Republik Pilipina Filipino: Pilipinas - Republika ng Pilipinas
 Finlandia – Republik Finlandia
  • Finlandia: Suomi – Suomen tasavalta
  • Swedia: Finland – Republiken Finland
G
 Gabon – Republik Gabon Parancih: Gabon – République Gabonaise
 Gambia – Republik Gambia Inggirih: The Gambia – Republic of The Gambia
Untuak "Jalur Gaza", caliak Palestina
 Georgia[7]
 Ghana – Republik Ghana Inggirih: Ghana – Republic of Ghana
 Grenada Inggirih: Grenada
 Guatemala – Republik Guatemala Spanyol: Guatemala – República de Guatemala
 Guinea – Republik Guinea Parancih: Guinée – République de Guinée
 Guinea Khatulistiwa – Republik Guinea Khatulistiwa
  • Spanyol: Guinea Ecuatorial – República de Guinea Ecuatorial
  • Parancih:Guinée Équatoriale – République de Guinée Équatoriale
 Guinea-Bissau – Republik Guinea Bissau Portugis: Guiné-Bissau – República da Guiné-Bissau
 Guyana – Republik Kooperatif Guyana Inggirih: Guyana – Co-operative Republic of Guyana
H
 Haiti – Republik Haiti
  • Parancih: Haïti – République d'Haïti
  • Creole: Ayiti – Repiblik dAyiti
 Honduras – Republik Honduras Spanyol: Honduras – República de Honduras
 Hongaria – Republik Hongaria Hongaria: Magyarország – Magyar Köztársaság
I
 India – Republik India
  • Hindi: भारत – भारत गणराज्य
  • Inggirih: India – Republic of India
  • Assam: ভাৰত - ভাৰত গণৰাজ্য
  • Bengali: ভারত - ভারতীয় প্রজাতন্ত্র
  • Bhojpuri: भारत - भारत गणराज्य
  • Gujarati: ભારત - ભારતીય પ્રજાસત્તાક
  • Kashmiri: ہِندوستان
  • Konkani: भारत - भारत गणराज्य
  • Malayalam: ഭാരതം - ഭാരത ഗണരാജ്യം
  • Meitei Manipuri: ভারত - ভারত গণরাজ্য
  • Marathi: भारत - भारतीय प्रजासत्ताक
  • Nepali: भारत - भारत गणराज्य
  • Oriya: ଭାରତ - ଭାରତ ଗଣରାଜ୍ଯ
  • Punjabi: ਭਾਰਤ - ਭਾਰਤ ਗਣਤੰਤਰ
  • Sanskerta: भारतम् - भारत गणराज्यम्
  • Sindhi: भारत गणराज्य, ڀارت، - هندستانڀارت، भारत ڀارت،
  • Tamil: இந்தியா - இந்தியக் குடியரசு
  • Telugu: భారత్ - భారత గణతంత్ర రాజ్యము
  • Urdu: جمہوریہ بھارت - جمہوریہ بھارت
 Indonesia – Republik Indonesia Indonesia: Republik Indonesia
 Irak – Republik Irak
  • Arab: العراق – جمهورية العراق
  • Kurdi: عێراق – كۆماری عێراق
 Iran – Republik Islam Iran Persia: ایران – جمهوری اسلامی ایران
 Irlandia – Republik Irlandia[8]
  • Irlandia: Éire —- Poblacht na hÉireann
  • Inggirih: Ireland —- Republic of Ireland
 Islandia – Republik Islandia Islandia: Lýðveldið Ísland
 Israel – Nagara Israel
  • Hebrew: ישראל – מדינת ישראל
  • Arab: اسرائيل – دولة اسرائيل
 Italia – Republik Italia Italia: Italia – Repubblica Italiana
J
 Jamaika Inggirih: Jamaica
 Jepang Jepang: 日本 – 日本国
 Jerman – Republik Pasarikatan Jerman Jerman: Deutschland – Bundesrepublik Deutschland
K
 Kamboja – Karajaan Kamboja Khmer: KingdomofCambodia.svg
 Kamerun – Republik Kamerun
  • Parancih: Cameroun – République du Cameroun
  • Inggirih: Cameroon – Republic of Cameroon
 Kanada[9] Inggirih jo Parancih: Canada
 Kazakhstan – Republik Kazakhstan
  • Kazakh:Қазақстан Республикасы/Qazaqstan Respwblïkası
  • Rusia: Республика Казахстан/Respublika Kazakhstan
  • Ukraina: Казахстан - Республіка Казахстан
  • Jerman: Kasachstan - Republik Kasachstan
 Kenya – Republik Kenya
  • Inggirih: Kenya – Republic of Kenya
  • Swahili: Kenya – Jamhuri ya Kenya
 Kirgizstan – Republik Kirgizstan[10]
  • Kirgiz: Кыргызстан – Кыргыз Республикасы
  • Rusia: Кыргызстан – Кыргызская республика
 Kiribati – Republik Kiribati
  • Gilbert: Kiribati – Ribaberikin Kiribati
  • Inggirih: Kiribati – Republic of Kiribati
 Kolombia – Republik Kolombia Spanyol: Colombia – República de Colombia
 Komoro – Pasarikatan Komoro
  • Komoro: Komori – Udzima wa Komori
  • Parancih: Comores – Union des Comores
  • Arab: القمر – اتحاد القمر
 Kongo – Republik Demokratik Kongo[11] Parancih: Congo – République Démocratique du Congo
 Kongo – Republik Kongo[12] Parancih: Congo – République du Congo
 Korea Selatan – Republik Korea[13] Korea: 한국 – 대한민국
 Korea Utara – Republik Rakyat Demokratik Korea[14] Korea: 조선 – 조선민주주의인민공화국
 Kosta Rika – Republik Kosta Rika Spanyol: Costa Rica – República de Costa Rica
 Kroasia – Republik Kroasia Kroasia: Hrvatska – Republika Hrvatska
 Kuba – Republik Kuba Spanyol: Cuba – República de Cuba
 Kuwait – Nagara Kuwait Arab: الكويت – دولة الكويت
L
 Laos – Republik Demokratik Rakyaik Laos Lao: ນລາວ – ສາທາລະນະລັດປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ
 Latvia – Republik Latvia Latvia: Latvija – Latvijas Republika
 Lebanon – Republik Lebanon
  • Arab: لبنان – الجمهوريّة اللبنانيّة
  • Parancih:République libanaise
 Lesotho – Karajaan Lesotho
  • Inggirih: Lesotho – Kingdom of Lesotho
  • Sotho: Lesotho – Mmuso wa Lesotho
 Liberia – Republik Liberia Inggirih: Liberia – Republic of Liberia
 Libya – Nagara Libya Arab: ليبيا – الجماهيرية العربية الليبية الشعبية الإشتراكية العظمى
 Liechtenstein – Kapangeranan Liechtenstein Jerman: Liechtenstein – Fürstentum Liechtenstein
 Lituania – Republik Lituania Lithuania: Lietuva – Lietuvos Respublika
 Luksemburg – Kaadipatian Agung Luksemburg
  • Luksemburg: Lëtzebuerg – Groussherzogdem Lëtzebuerg
  • Parancih: Luxembourg – Grand-Duché du Luxembourg
  • Jerman: Luxemburg – Großherzogtum Luxemburg
M
 Madagaskar – Republik Madagaskar
  • Malagasi: Madagasikara – Repoblikan'i Madagasikara
  • Parancih: Madagascar – Republique de Madagascar
 Makedonia – Republik Makedonia Makedonia: Македонија – Република Македонија
 Maladewa – Republik Maladewa Divehi: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ
 Malawi – Republik Malawi
  • Inggirih: Malawi – Republic of Malawi
  • Chewa: Malaŵi – Mfuko la Malaŵi
 Malaysia
 Mali – Republik Mali Parancih: Mali – République du Mali
 Malta – Republik Malta
  • Malta: Malta – Repubblika ta' Malta
  • Inggirih: Malta – Republic of Malta
 Maroko – Karajaan Maroko[15] Arab: المغرب – المملكة المغربية
 Marshall – Republik Kapulauan Marshall
  • Marshall: Aorōkin M̧ajeļ – Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
  • Inggirih: Marshall Islands – Republic of the Marshall Islands
 Mauritania – Republik Islam Mauritania
  • Arab: موريتانيا – الجمهورية الإسلامية الموريتانية
  • Parancih: Mauritanie – République Islamique de la Mauritanie
 Mauritius – Republik Mauritius Inggirih: Mauritius – Republic of Mauritius
 Meksiko – Pasarikatan Nagara-Nagara Meksiko Spanyol: México – Estados Unidos Mexicanos
 Mesir – Republik Arab Mesir Arab: مصر – جمهوريّة مصرالعربيّة
 Mikronesia – Pasarikatan Mikronesia Inggirih: Micronesia – Federated States of Micronesia
 Moldova – Republik Moldova[16] Moldova: Moldova – Republica Moldova
Untuak "Republik Moldova Transnistria", caliak Transnistria
 Monako – Kapangeranan Monako
  • Parancih: Monaco – Principauté de Monaco
  • Monegasque: Múnegu – Principatu de Múnegu
  • Italia: Monaco - Principato di Monaco
 Mongolia Mongolia: Монгол Улс
 Montenegro Montenegro: Црна Гора
 Mozambik – Republik Mozambik Portugis: Moçambique – República de Moçambique
 Myanmar – Republik Pasatuan Myanmar Myanmar: ဴမန္မာ
N
 Namibia – Republik Namibia Inggirih: Namibia – Republic of Namibia
 Nauru – Republik Nauru
  • Nauru: Naoero – Ripublik Naoero
  • Inggirih: Nauru – Republic of Nauru
 Nepal – Republik Pasarikatan Demokratik Nepal Nepali: नेपाल - सँघिय लोकतान्त्रीक गणतन्त्र नेपाल
 Niger – Republik Niger Parancih: Niger – République du Niger
 Nigeria – Republik Pasarikatan Nigeria Inggirih: Nigeria – Federal Republic of Nigeria
 Nikaragua – Republik Nikaragua Spanyol: Nicaragua – República de Nicaragua
 Norwegia – Karajaan Norwegia
  • Bokmål: Norge – Kongeriket Norge
  • Nynorsk: Noreg – Kongeriket Noreg
O
 Oman – Kasultanan Oman Arab: عُمان – سلطنة عُمان
P
 Pakistan – Republik Islam Pakistan
  • Urdu: پاکستان – اسلامی جمہوریۂ پاکستان
  • Inggirih: Pakistan – Islamic Republic of Pakistan
 Palau – Republik Palau
  • Palau: Belau – Beluu er a Belau
  • Inggirih: Palau – Republic of Palau
 Panama – Republik Panama Spanyol: Panamá – República de Panamá
 Pantai Gadiang – Republik Pantai Gadiang Parancih: Côte d'Ivoire – République de Côte d'Ivoire
 Papua Nugini – Nagara Independen Papua Nugini
  • Inggirih: Papua New Guinea – Independent State of Papua New Guinea
  • Tok Pisin: Papua Niugini – Independen Stet bilong Papua Niugini
 Paraguay – Republik Paraguay
  • Spanyol: Paraguay – República del Paraguay
  • Guarani: Paraguái – Tetã Paraguái
 Parancih – Republik Parancih Parancih: France – République française
 Peru – Republik Peru Spanyol: Perú – República del Perú
 Polandia – Republik Polandia Polski: Polska – Rzeczpospolita Polska
 Portugal - Republik Portugis Portugis: Portugal – República Portuguesa
Q
 Qatar – Nagara Qatar Arab: قطر – دولة قطر
R
 Rumania
 Rusia – Pasarikatan Rusia Rusia: Россия – Российская Федерация
 Rwanda – Republik Rwanda
  • Kinya: Rwanda – Repubulika y'u Rwanda
  • Parancih: Rwanda – République du Rwanda
  • Inggirih: Rwanda – Republic of Rwanda
S
 Saint Kitts jo Nevis – Pasarikatan Saint Kitts jo Nevis Inggirih: Saint Kitts and Nevis
 Saint Lucia Inggirih: Saint Lucia
 Saint Vincent jo Grenadines Inggirih: Saint Vincent and the Grenadines
 Samoa – Nagara Independen Samoa
  • Samoa: Sāmoa – Mālo Tuto'atasi o Sāmoa
  • Inggirih: Samoa – Independent State of Samoa
 San Marino – Republik Serene San Marino Italia: San Marino – Repubblica di San Marino
 Sao Tome jo Principe – Republik Demokratik Sao Tome jo Principe Portugis: São Tomé e Príncipe – República Democrática de São Tomé e Príncipe
 Selandia Baru
 Senegal – Republik Senegal Parancih: Sénégal – République du Sénégal
 Serbia – Republik Serbia[17]
  • Serbia: Србија – Република Србија
  • Hongaria: Szerbia – Szerb Köztársaság
 Seychelles – Republik Seychelles
  • Inggirih: Seychelles – Republic of Seychelles
  • Parancih: Seychelles – République des Seychelles
  • Creole: – Repiblik Sesel
 Sierra Leone – Republik Sierra Leone Inggirih: Sierra Leone – Republic of Sierra Leone
 Singapura – Republik Singapura
  • Inggirih: Singapore – Republic of Singapore
  • Melayu: Singapura – Republik Singapura
  • Mandarin: 新加坡 – 新加坡共和国
  • Tamil: சிங்கப்பூர் – சிங்கப்பூர் குடியரசு
 Siprus – Republik Siprus[18]
  • Yunani: Κυπρος – Κυπριακή Δημοκρατία
  • Turki: Kıbrıs – Kıbrıs Cumhuriyeti
 Slovenia – Republik Slovenia
  • Slovenia: Slovenija – Republika Slovenija
  • Italia: Slovenia - Repubblica slovena
  • Hongaria: Szlovénia – a Szlovén Köztársaság
 Slowakia – Republik Slowakia
  • Slowakia: Slovensko – Slovenská republika
  • Hongaria: Szlovákia - Szlovák Köztársaság
 Solomon – Kepulauan Solomon Inggirih: Solomon Islands
 Somalia[19] - Republik Somalia
  • Somalia: Soomaaliya – Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya
  • Arab: الصومال – جمهورية الصومال
 Spanyol – Karajaan Spanyol
  • Spanyol: España – Reino de España
  • Catalan: Espanya – Regne d'Espanya
  • Basque: Espainia – Espainiako Erresuma
  • Galicia: España – Reino de España
 Sri Lanka – Republik Sosialis Demokratik Sri Lanka
  • Sinhala: ශ්රී ලංකාව
  • Tamil: இலங்கை – இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு
 Sudan – Republik Sudan
  • Arab: السودان – جمهورية السودان
  • Inggirih: Sudan – Republic of the Sudan
 Sudan Selatan – Republik Sudan Salatan Inggirih: South Sudan – Republic of South Sudan
 Suriah – Republik Arab Suriah Arab: سورية – الجمهوريّة العربيّة السّوريّة
 Suriname – Republik Suriname Belanda: Suriname – Republiek Suriname
 Swaziland – Karajaan Swaziland
  • Inggirih: Swaziland – Kingdom of Swaziland
  • Swati: eSwatini – Umbuso weSwatini
 Swedia – Kerajaan Swedia Swedia: Sverige – Konungariket Sverige
 Swiss – Konfederasi Swiss
  • Jerman: Schweiz – Schweizerische Eidgenossenschaft
  • Parancih: Suisse – Confédération Suisse
  • Italia: Svizzera – Confederazione Svizzera
  • Roman: Svizra – Confederaziun Svizra
  • Latin: Confoederatio Helvetica
T
 Tajikistan – Republik Tajikistan Tajik: Тоҷикистон – Ҷумҳурии Тоҷикистон
 Tanjung Verde – Republik Tanjung Verde Portugis: Cabo Verde – República de Cabo Verde
 Tanzania – Republik Persatuan Tanzania
  • Swahili: Tanzania – Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
  • Inggirih:Tanzania – United Republic of Tanzania
 Thailand – Karajaan Thailand Thai: ประเทศไทย – ราชอาณาจักรไทย
 Timor Leste – Republik Demokratik Timor-Leste
  • Tetum: Timor Lorosa'e – Repúblika Demokrátika Timor Lorosa'e
  • Portugis: Timor-Leste – República Democrática de Timor-Leste
 Cino – Republik Rakyaik Cino[20] Mandarin: 中国 – 中华人民共和国
 Togo – Republik Togo Parancih: Togo – République Togolaise
 Tonga – Karajaan Tonga
  • Tonga: Tonga – Pule'anga Fakatu'i 'o Tonga
  • Inggirih: Tonga – Kingdom of Tonga
 Trinidad jo Tobago – Republik Trinidad jo Tobago Inggirih: Trinidad and Tobago – Republic of Trinidad and Tobago
 Tunisia – Republik Tunisia
  • Arab: تونس – الجمهورية التونسية
  • Parancih: Tunisie - République du Tunisie
 Turki – Republik Turki Turki: Türkiye – Türkiye Cumhuriyeti
 Turkmenistan Turkmen: Türkmenistan
 Tuvalu Tuvalu jo Inggirih: Tuvalu
U
 Uganda – Republik Uganda
  • Inggirih: Uganda – Republic of Uganda
  • Swahili: Uganda – Jamhuri ya Uganda
 Ukraina Ukraina: Україна
 Uni Emirat Arab Arab: دولة الإمارات العربيّة المتّحدة
 Uruguay – Republik Timur Uruguay Spanyol: Uruguay – República Oriental del Uruguay
 Uzbekistan – Republik Uzbekistan Uzbek: Ўзбекистон – Ўзбекистон Республикаси
V
 Vanuatu – Republik Vanuatu
  • Bislama: Vanuatu – Ripablik blong Vanuatu
  • Inggirih: Vanuatu – Republic of Vanuatu
  • Parancih: Vanuatu – République du Vanuatu
 Vatikan – Nagara Kota Vatikan[1]
  • Latin: Civitas Vaticana – Status Civitatis Vaticanæ
  • Italia: Città del Vaticano – Stato della Città del Vaticano
 Venezuela – Republik Bolivar Venezuela Spanyol: Venezuela – República Bolivariana de Venezuela
 Vietnam – Republik Sosialis Vietnam Vietnam: Việt Nam – Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam
Y
 Yaman – Republik Yaman Arab: اليمن – الجمهوريّة اليمنية
 Yordania – Karajaan Hasyimiyah Yordania Arab: الاردن – المملكة الأردنّيّة الهاشميّة
 Yunani – Republik Hellenik Yunani: Ελλάδα – Ελληνική Δημοκρατία
Z
Untuak "Zaire", caliak Republik Demokratik Kongo
 Zambia – Republik Zambia Inggirih: Zambia – Republic of Zambia
 Zimbabwe – Republik Zimbabwe Inggirih: Zimbabwe – Republic of Zimbabwe

Catatan kaki[suntiang | suntiang sumber]

  1. ^ a b Tahta Suci adolah suatu entitas badaulaik nan unik dibawah hukum internasional, bahubungan jo Vatikan, jo Paus mengepalai kaduonyo, mangalola hubungan diplomatik/resmi jo labiah dari 170 negara/entitas jo berpartisipasi dalam babagai organisasi internasional baik dalam kapasitas pribadi atau ateh namo Vatikan.
  2. ^ Argentina juga dinamakan Negara Argentina (Argentine Nation) untuk tujuan legislasi.
  3. ^ Lihek pulo Nagorno-Karabakh.
  4. ^ Secara resmi, Kerajaan Belanda terdiri dari Belanda jo tiga negara konstituen, yaitu Aruba, Curaçao serta Sint Marteen.
  5. ^ Caliak pulo entitas Federasi Bosnia jo Herzegovina jo Republik Srpska, juo Distrik Brčko.
  6. ^ Republik Ceko kadang juo disabuik Republik Ceska.
  7. ^ Lihek pulo Abkhazia jo Ossetia Selatan.
  8. ^ Irlandia umumnya disebut sebagai Republik Irlandia (Penjelasan resminya, tetapi bukan nama resminya). Terkadang ini juga untuk membedakan Irlandia dari Pulau Irlandia secara keseluruhan. Hal ini juga karena alasan politis.
  9. ^ Kanada kadang juo disabuik Dominion Kanada.
  10. ^ Kirgizstan kadang juo disabuik Kirgisia.
  11. ^ Republik Demokratik Kongo disebut sebagai Kongo-Kinshasa untuk membedakannya dari Republik Kongo. Juga sering disebut sebagai Zaire, nama resminya dari 1971 sampai 1997.
  12. ^ Republik Kongo disebut sebagai Kongo-Brazzaville untuk membedakannya dari Republik Demokratik Kongo.
  13. ^ Republik Korea labiah dikana subagai Korea Selatan.
  14. ^ Republik Rakyaik Demokratik Korea labiah dikana subagai Korea Utara.
  15. ^ Caliak pulo Sahara Barat.
  16. ^ Lihek pulo Transnistria.
  17. ^ Caliak pulo Kosovo - di bawah administrasi PBB.
  18. ^ Lihek pulo Siprus Utara.
  19. ^ Somalia kini tapacah dek Pemerintah Federal Transisi
  20. ^ Republik Rakyaik Cino umumnya disebut sebagai Tiongkok. Terkadang disebut Tiongkok Daratan untuk membedakannya jo Republik Tiongkok. Istilah Tiongkok Daratan juga digunakan untuk menyebut seluruh wilayah RRT kecuali Daerah Administratif Khusus Hong Kong jo Makau.

Pautan lua[suntiang | suntiang sumber]