Daftar Gubernur Sumatera Barat

Wikipedia Minangkabau - Lubuak aka tapian ilimu
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gubernur Sumatra Barat
Coat of arms of West Sumatra.svg
Pamacik
Mahyeldi Ansharullah

Sajak 25 Pebruari 2021
Kadiaman rasmiGubernuran Sumatra Barat, Jalan Sudirman, Padang
Manjabaik salamo5 taun
Pamacik partamoMuhammad Sjafei
Laman websumbarprov.go.id

Barikuik iko adolah Daftar Gubernur Sumatra Barat nan pernah manjabat dari tanggal 1 Oktober 1945[1] hinggo kini.[2]

Namo Mulai manjabat Akhia manjabat Status
Karesidenan Sumatra Barat (1945–1948)
Muhammad Sjafei Moh. Sjafei, eks. Menteri Pengajaran (1946-1946).jpg 1 Oktober 1945 15 November 1945[ket. 1]
Roesad Datuk Perpatih Baringek 15 November 1945 14 Maret 1946[ket. 2]
Mohammad Djamil 100px 18 Maret 1946 1 Juli 1946
Sutan Mohammad Rasjid Sutan M Rasjid PYO.jpg 20 Juli 1946 29 April 1947[3]
Mohammad Nasroen Prof. Mr. M. Nasroen.jpg 29 April 1947 15 April 1948[3][ket. 3]
Provinsi Sumatra Tengah (1948–1956)
Mohammad Nasroen Prof. Mr. M. Nasroen.jpg 15 April 1948 19 Desember 1948[3][ket. 4]
Sutan Mohammad Rasjid Sutan M Rasjid PYO.jpg 2 Januari 1949 Mei 1949 Gubernur Militer Sumatra Barat
Mei 1949 Oktober 1949[5] Gubernur Militer Sumatra Tengah
Mohammad Nasroen Prof. Mr. M. Nasroen.jpg Oktober 1949 1 Agustus 1950[6][ket. 5]
Ruslan Muljohardjo Ruslan Muljohardjo, Kami Perkenalkan (1954), p51.jpg 9 November 1950 1 Mei 1951 Penjabat Gubernur
1 Mei 1951 20 Desember 1956[3][ket. 6]
Provinsi Sumatra Barat (1958–sekarang)
Kaharudin Datuk
Rangkayo Basa
100px 17 Mei 1958 5 Juli 1965[7]
Suputro Brotodihardjo PNI - Suputro Brotodihardjo.jpg 5 Juli 1965 4 Juni 1966[8]
Harun Zain 100px 4 Juni 1966[ket. 7] 4 Juni 1971
4 Juni 1971 11 April 1972[ket. 8] Penjabat Gubernur
11 April 1972 11 April 1977
Azwar Anas Azwar Anas.jpg 18 Oktober 1977 18 Oktober 1982
30 Oktober 1982 30 Oktober 1987
Hasan Basri Durin Mayor of Jambi Hasan Basri Durin.jpg 30 Oktober 1987 30 Oktober 1992
29 Desember 1992 29 Desember 1997
Muchlis Ibrahim 100px 29 Desember 1997 27 Maret 1999[ket. 9]
Dunidja D. 27 Maret 1999 24 Februari 2000 Penjabat Gubernur
Zainal Bakar 100px 24 Februari 2000 24 Februari 2005
24 Februari 2005 14 Maret 2005[ket. 10]
Muhammad Thamrin 14 Maret 2005 15 Agustus 2005 Penjabat Gubernur[13][14]
Gamawan Fauzi Gamawanfauzi.jpg 15 Agustus 2005 22 Oktober 2009[ket. 11]
Marlis Rahman Marlis Rahman.jpg 22 Oktober 2009 7 Desember 2009 Pelaksana Tugas Gubernur[15]
7 Desember 2009[16] 15 Agustus 2010
Irwan Prayitno Irwan Prayitno.jpg 15 Agustus 2010 15 Agustus 2015[17]
Reydonnyzar Moenek Reydonnyzar Moenek as acting governor portrait.jpg 15 Agustus 2015 12 Februari 2016 Penjabat Gubernur[18]
Irwan Prayitno Irwan Prayitno 2016.jpg 12 Februari 2016 12 Februari 2021[19]
Alwis Penjabat Wali Kota Padang Alwis.jpg 12 Februari 2021 18 Februari 2021[20] Pelaksana Harian Gubernur
Hamdani Staf Ahli Mendagri, Hamdani.jpg 18 Februari 2021[21] 25 Februari 2021 Panjabat Gubernur
Mahyeldi Ansharullah Gubernur Sumatera Barat Mahyeldi.jpg 25 Februari 2021 patahana

██ Militer ██ Non-partisan/penugasan pemerintah ██ Partai Keadilan Sejahtera (PKS)

Lihat pula[suntiang | suntiang sumber]

Catatan kaki[suntiang | suntiang sumber]

Keterangan
  1. Mengundurkan diri
  2. Mengundurkan diri
  3. Keresidenan dihapus berdasarkan UU Nomor 10 Tahun 1948
  4. Sumatra Tengah dibekukan akibat Agresi Militer Belanda II dari 19 Desember 1948 sampai 1 Januari 1950.[4]
  5. Terjadi kekosongan pasca-Mosi Tan Tuah yang berujung pemindahan Gubernur Nasroen dari Sumatra Tengah. Untuk sementara, pemimpin provinsi Sumatra Tengah dipegang oleh Dewan Pemerintahan Sumatra Tengah.
  6. Ahmad Husein mengambil alih jabatan Roeslan pada 20 Desember 1956 disusul deklarasi Pemerintahan Revolusioner Republik Indonesia pada 15 Februari 1958
  7. Dilantik sebagai gubernur walaupun kalah dalam pemilihan Gubernur Sumatra Barat pada 17 Maret 1966[3][9]
  8. Karena dalam suasana pemilihan umum, masa jabatannya diperpanjang sebagai Penjabat Gubernur yang akan menjalankan tugas hingga dilantiknya gubernur yang definitif.[10]
  9. Mengundurkan diri[11][12]
  10. Perpanjangan masa jabatan
  11. Berhenti setelah diangkat menjadi Menteri Dalam Negeri Republik Indonesia
Referensi
  1. Media, Kompas Cyber. "1 Oktober 1945 Ditetapkan sebagai Hari Jadi Sumatera Barat". KOMPAS.com (dalam bahasa Indonesia). Diakses tanggal 2019-12-26. 
  2. "Nama-nama Gubernur Sumatra Barat". Pemerintah Provinsi Sumatra Barat. Telematika Elektronik Biro Humas Setda Provinsi Sumatra Barat. Diakses tanggal 30 September 2010. 
  3. a b c d e f Dt. Simaradjo, Nazwier. 1993. Cabik-Cabik Bulu Ayam, Seputar Proses Pencalonan dan Pemilihan Gubernur Sumatra Barat Periode 1992-1997. Padang: Yayasan Muballigh Sumatra Barat.
  4. https://books.google.co.id/books?id=GQJwAAAAMAAJ&q=%22Desember+1948+sampai+tanggal+1%22&dq=%22Desember+1948+sampai+tanggal+1%22&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwi5ks_YtejqAhUhguYKHYJKBDIQ6AEwAXoECAEQAg
  5. Asnan, Gusti (2007) (dalam bahaso id). Memikir ulang regionalisme: Sumatera Barat tahun 1950-an. Yayasan Obor Indonesia. ISBN 978-979-461-640-6. https://books.google.co.id/books?id=XFqIIm2E8cMC&pg=PA93&lpg=PA93&dq=GUBERNUR+SUMATERA+TENGAh+%22OKTOBER+1949%22&source=bl&ots=MGRid7G9IP&sig=ACfU3U2t8M2zvb-4410RDLjozCFABrooBw&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjCpP-qsujqAhWPILcAHRkDCZkQ6AEwBnoECAoQAQ#v=onepage&q=GUBERNUR%20SUMATERA%20TENGAh%20%22OKTOBER%201949%22&f=false. 
  6. https://books.google.co.id/books?id=VBRIJAQx3zsC&pg=PA312&dq=GUBERNUR+nasroen++%22+Agustus+1950%22&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiJqvWJuOjqAhVTjeYKHf5rCncQ6AEwAHoECAYQAQ#v=onepage&q=GUBERNUR%20nasroen%20%20%22%20Agustus%201950%22&f=false
  7. Diberhentikan
  8. Penjabat Gubernur[3]
  9. Rochman, Fathur (19 Oktober 2014). Auliani, Palupi Annisa, ed. "Siapa Almarhum Harun Al Raysid Zain yang Ditakziahi Jusuf Kalla". Kompas.com. Diakses tanggal 23 November 2014. 
  10. https://books.google.co.id/books?id=qNZwAAAAMAAJ&q=%22sebagai+Pejabat+Gubernur+yang+akan+menjalankan+tugas%22&dq=%22sebagai+Pejabat+Gubernur+yang+akan+menjalankan+tugas%22&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjRqIOFwtrpAhUD63MBHYmcD88Q6AEIKDAA
  11. Alkatiri, Mansyur; Putra, Maifil Eka; Abidin, Hamid (30 Maret 1999). "Gub Muchlis Ibrahim Mengundurkan Diri". Ummat. Ohio University. Diakses tanggal 15 Desember 2014. 
  12. Sudarsono; Tjiauw, Sen; Nauli, Indra Sakti (29 Maret 1999). "Muchlis Tersodok Kursi Wagub". Majalah Forum. Ohio University. Diakses tanggal 15 Desember 2014. 
  13. "M. Thamrin akan Dilantik Jadi Pj Gubernur Sumbar, Senin". Detik.com. 11 Maret 2005. Diakses tanggal 7 Maret 2019. 
  14. "Penjabat Gubernur Sumbar M Thamrin Gantikan Zainal Bakar". Detik.com. 14 Maret 2005. Diakses tanggal 7 Maret 2019. 
  15. Widjaya, Ismoko; Erinaldi (26 Oktober 2009). "Enam Menteri Tiba di Padang Bahas Pasca-gempa". Vivanews.com. Padang: PT Viva Media Baru. Diakses tanggal 15 Desember 2014. 
  16. "Gubernur Sumbar Dilantik di Garasi Mobil". JPNN.com. 07 Desember 2009. Diakses 2 Januari 2021
  17. Widjaya, Ismoko; Erinaldi (15 Agustus 2010). "Irwan Prayitno Dilantik Jadi Gubernur Sumbar". VIVA.co.id. Diakses tanggal 23 Juni 2014. 
  18. Faruqi, Andri El (11 Agustus 2015). "Reydonnyzar Moenek Jadi Penjabat Gubernur Sumatra Barat". Tempo. Padang: Tempo Inti Media. Diakses tanggal 16 Agustus 2015. 
  19. "Sebelum Dilantik, Kepala Daerah Terpilih Jalan Kaki Bersama Jokowi" Situs Resmi Kementerian Dalam Negeri. 12 Februari 2016. Diakses 19 Februari 2016.
  20. Tito Tunjuk Alwis Jadi Plh Gubernur Sumbar RRI. 11 Februari 2021. Diakses 12 Februari 2021.
  21. Hamdani Dipercaya Jadi Pj Gubernur Sumbar RRI. 18 Februari 2021. Diakses 18 Februari 2021.

Templat:Gubernur provinsi di Indonesia