Daftar Gubernur Sumatera Utara

Wikipedia Minangkabau - Lubuak aka tapian ilimu
Gubernur Sumatera Utara
Incumbent
Edy Rahmayadi

since 5 September 2018
Maso jabatan5 tahun
Nan patamoSutan Mohammad Amin Nasution
Dibantuak pado15 April 1948 (umua 75)
WakilMusa Rajekshah
Laman rasmiwww.sumutprov.go.id/

Gubernur Sumatera Utara adolah kapalo daerah tingkek I nan mamacik pamarintahan di Sumatera Utara basamo jo Wakil Gubernur dan 100 anggota Dewan Perwakilan Rakyat Daerah Sumatera Utara. Gubernur jo Wakil Gubernur Sumatera Utara dipiliah malalui pamiliahan umum nan dilaksanakan 5 taun sakali. Gubernur Sumatera Utara kini adolah Edy Rahmayadi.

Daftar[suntiang | suntiang sumber]

Barikuik marupokan daftar Gubernur Sumatera Utara.[1]

No. Potret Gubernur Mulai manjabaik Akhia manjabaik Partai Wakil Gubernur Periode Referensi
1 Sutan Mohammad Amin Nasution 15 April 1948 17 Mei 1949 Non Partai   N/A 1
2 Ferdinand Lumban Tobing 17 Mei 1949 14 Agustus 1950 Non Partai   N/A 2 [ket. 1]
3 Abdul Hakim 25 Januari 1951 23 Oktober 1953 Majelis Syuro Muslimin Indonesia   N/A 3
(1) Sutan Mohammad Amin Nasution 23 Oktober 1953 12 Maret 1956 Non Partai   N/A 4
4 Radjamin Nasution 18 Maret 1956 1 April 1960 Non Partai   N/A
5 Raja Djundjungan Lubis 1 April 1960 5 April 1963 Militer   Raja Syahnan 5
6 Eny Karim 8 April 1963 15 Juli 1963 Non Partisan 6
7 Ulung Sitepu 15 Juli 1963 16 November 1965 Militer   7
8 Roos Telaumbanua 16 November 1965 31 Maret 1967 Non Partisan 8
9 Marah Halim Harahap 31 Maret 1967 12 Juni 1978 Militer   N/A 9
10 Edward Wellington Pahala Tambunan 12 Juni 1978 13 Juni 1983 Militer   N/A 11
11 Kaharuddin Nasution 13 Juni 1983 13 Juni 1988 Militer   N/A 12
12 Raja Inal Siregar 13 Juni 1988 13 Juni 1993 Militer   N/A 13
13 Juni 1993 13 Juni 1998   N/A 14
13 Tengku Rizal Nurdin 13 Juni 1998 16 Juni 2003 Militer Templat:List collapsed 15
16 Juni 2003 5 September 2005[lower-alpha 1] Partai Golongan Karya   Rudolf Pardede 16
(2003)
[ket. 2][2][3][4]
14 Rudolf Pardede 10 Maret 2006 16 Juni 2008 Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan   N/A
15 Syamsul Arifin 16 Juni 2008 21 Maret 2011 Partai Golongan Karya   Gatot Pujo Nugroho 17
(2008)
[ket. 3]
[5][6]
16 Gatot Pujo Nugroho 14 Maret 2013 16 Juni 2013 Partai Keadilan Sejahtera   N/A [7]
16 Juni 2013 4 Agustus 2015 Tengku Erry Nuradi 18
(2013)
17 Tengku Erry Nuradi 25 Mei 2016 16 Juni 2018 Partai Nasional Demokrat   Nurhajizah Marpaung
(2017–2018)
18 Edy Rahmayadi 5 September 2018 Petahana Non Partai   Musa Rajekshah 19
(2018)
[8]

Pelaksana tugas Gubernur[suntiang | suntiang sumber]

Barikuik daftar Palaksana Tugas Gubernur nan manggantikan Gubernur manjabaik nan tangah cuti kampanye atau dalam maso transisi

Potret Pelaksana tugas Gubernur Mulai jabatan Akhir jabatan Masa Ket. Gubernur Definitif
Sarimin Reksodihardjo
(Penjabat)
14 Agustus 1950 25 Januari 1951 2 Transisi
Rudolf Pardede
(Pelaksana Tugas)
5 September 2005 10 Maret 2006 16
(2003)
[9] Tengku Rizal Nurdin
Gatot Pujo Nugroho
(Palaksana Tugas)
21 Maret 2011 14 Maret 2013 17
(2008)
[10] Syamsul Arifin
Tengku Erry Nuradi
(Pelaksana Tugas)
11 Agustus 2015 25 Mei 2016 18
(2013)
[ket. 4]
[11][12][13]
Gatot Pujo Nugroho
R. Sabrina
(Palaksana Harian)
16 Juni 2018 22 Juni 2018 [14][15] Transisi
Eko Subowo
(Penjabat)
22 Juni 2018 5 September 2018 [16] Transisi
Catatan
  1. Sebagai Gubernur Tapanuli atau Sumatra Timur
  2. Presiden Susilo Bambang Yudhoyono maagiah anugerah Pahlawan Nasional Indonesia kapado Alm. Tengku Rizal Nurdin pado 9 November 2005
  3. Dinonaktifkan pada Maret 2011 dikarenakan terjerat kasus perkara tindak pidana korupsi penyalahgunaan APBD Kabupaten Langkat pada 2000-2007
  4. Palaksana Tugas Gubernur, Tengku Erry sapanuhnyo diagiah tangguangjawek untuak malaksanakan tugas-tugas gubernur pado 10 Agustus, nan ditinggakan Gatot Pudjo Nugroho, salapeh ditatapkan sabagai tahanan Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK) dek kasus panyuapan Hakim PTUN Medan
Keterangan
  1. Maningga dunia dalam kacalakaan kapa tabang Mandala Airlines RI 091 pado 5 September 2005 basamo gubernur sabalunnyo Raja Inal Siregar


Katarangan[suntiang | suntiang sumber]

Rujuakan[suntiang | suntiang sumber]

  1. Gayo, Iwan. Almanak Negara Indonesia. Pustaka Warga Negara. p. 209. 
  2. "Wafat dalam kecelakaan Mandala Airlines". Tokoh Indonesia. 6 September 2005. Diarsipkan dari versi asli tanggal 6 July 2015. Diakses tanggal 15 November 2015. 
  3. TON (5 September 2005). "Jasad Gubernur Sumut Rizal Nurdin Teridentifikasi". detikNews. Diakses tanggal 15 November 2015. 
  4. AIS (6 September 2005). "Presiden Yudhoyono Memimpin Pemakaman Rizal Nurdin". Liputan6. Diakses tanggal 15 November 2015. 
  5. Anggadha, Arry; Afrianti, Desy (14 Maret 2011). "Gubernur Syamsul Arifin Didakwa Korupsi". Viva. Diakses tanggal 15 November 2015. [pranala nonaktif permanen]
  6. FJP; ANW (23 Maret 2011). "Gubernur Sumatra Utara Syamsul Arifin Resmi Dinonaktifkan". detikNews. Diakses tanggal 15 November 2015. 
  7. Muhardiansyah, Yan (14 Maret 2013). "Gatot Pujo Nugroho dilantik jadi gubernur Sumut". Merdeka. Diakses tanggal 15 November 2015. 
  8. "Edy Rahmayadi Resmi Dilantik Jadi Gubernur Sumut". INDOSPORT.com. 2018-09-05. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  9. "The governor of Sumatra Utara, Rizal Nurdin, and his predecessor (1988-98), Raja Inal Siregar, die in a plane crash. Deputy Governor Rudolf Pardede is appointed acting governor". Rules. September 2015. Diakses tanggal 15 November 2015. 
  10. "The governor of Sumatra Utara, Rizal Nurdin, and his predecessor (1988-98), Raja Inal Siregar, die in a plane crash. Deputy Governor Rudolf Pardede is appointed acting governor". Rules. September 2015. Diakses tanggal 15 November 2015. 
  11. Dongoran, Akbar (10 Agustus 2015). "Besok Tengku Erry Resmi Gantikan Tugas Gatot Pujo Nugroho". OkeZone.com. Medan. Diakses tanggal 15 November 2015. 
  12. Gunawan, Apriadi (11 Agustus 2015). "Tengku Erry appointed as N. Sumatra acting governor". The Jakarta Post. Medan. Diakses tanggal 15 November 2015. 
  13. GIR; Kusdharmadi (8 Agustus 2015). "Senin, Tengku Erry Mulai jadi Pelaksana Tugas Gubernur Sumut". Jawa Pos National Network. Jatinangor. Diakses tanggal 15 November 2015. [pautan nonaktif salamonyo]
  14. Purba, Stepanus (18 Juni 2018). Christina, Maria, ed. "Jabatan Erry Berakhir, Sekda Provinsi Sabrina Jadi Plh Gubernur Sumut". iNews. Diakses tanggal 26 Juni 2018. [pranala nonaktif permanen][pautan nonaktif salamonyo]
  15. Widyastuti, Rr. Ariyani Yakti, ed. (22 Juni 2018). "Tragedi Danau Toba, Ini Imbauan Gubernur Sumatra Utara". Tempo.co. Diakses tanggal 26 Juni 2018. 
  16. Riva (23 Juni 2018). "Laksanakan Tugas Pertama Mendagri, Pj. Gubsu Tinjau Langsung Lokasi Tenggelamnya KM Sinar Bangun di Danau Toba". Humas Pemerintah Provinsi Sumatra Utara. Diarsipkan dari versi asli tanggal 2018-06-24. Diakses tanggal 23 Juni 2018. [pautan nonaktif salamonyo]