Daftar Presiden Indonesia

Dari Wikipedia baso Minang, ensiklopedia bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Barikuik adolah daftar Presiden Indonesia nan pernah manjabaik.

# Potret Namo
(Lahia-wafat)
Maso jabat Partai politik Wakil presiden
1 Presiden Sukarno.jpg Soekarno
(1901–1970)
18 Agustus 1945 12 Maret 1967[1] Non-partisan Mohammad Hatta
kosong (1956–1973)
Salah satu dari proklamator kemerdekaan Indonesia dari Bulando. Mamimpin bangso dalam Revolusi Nasional Indonesia dan Konferesi Meja Bulek. Salah satu pandiri Pagarakan Indak Basakutu dan tuan rumah Konferensi Asia-Afrika 1955. Inyo mandeklarasian Demokrasi Tapimpin sasudah jatuahnya sapuluah pamarintahan salamo dekade 1950an, manggunoan Nasakom sabagai ideologi utamo. Manakluakkan Papua Barat. Manantang pambantuakan Malaysia dan mamulai Konfrontasi. Manandatangani Supersemar pado 1966, sasudah pambunuahan anam jenderal. Turun kuaso pado 1967.
2 President Suharto, 1993.jpg Soeharto
(1921–2008)
12 Maret 1967 21 Mai 1998 Golkar dengan dukuangan militer Sri Sultan Hamengkubuwono IX
Adam Malik
Umar Wirahadikusumah
Sudharmono
Try Sutrisno
Bacharuddin Jusuf Habibie
Mandapekkan kuaso dari Soekarno malalui Supersemar pado 1966. Mambantuak Orde Baru, malatakkan dasar kadikatoran militer dan mamarentahan pambunuahan jo pamanjaroan barami-rami ratusan ribu kaum kuminih. Indonesia manjadi pandiri ASEAN dan APEC. Mamutuihan ubuangan diplomatik jo Cino dan nagara kuminih lainnyo. Manakluakkan Timor Timur. Mangunduakan diri satalah kajatuahan ekonomi pado krisis kauangan Asia jo karusuahan Mai 1998.
3 Bacharuddin Jusuf Habibie official portrait.jpg Bacharuddin Jusuf Habibie
(1936– )
21 Mai 1998 20 Oktober 1999 Golkar kosong
Mandapek kuaso satalah pangunduran diri Suharto. Mamarintah salamo maso transisi Indonesia ka demokrasi. Malapehan Timor Timur lewat Referendum kamardekaan Timor Timur 1999. Malapehan ribuan tahanan politik.
4 President Abdurrahman Wahid - Indonesia.jpg Abdurrahman Wahid
(1940–2009)
20 Oktober 1999 23 Juli 2001 Partai Kabangkitan Bangso Megawati Soekarnoputri
Mantan katua Nahdlatul Ulama. Maso jabatannyo dipanuah dek skandal jo kasus korupsi. Bausao untuak mareformasi angkatan basanjato dan mancabuik kuaso politiknyo dari galanggang. Mangaluaan dekrit untuak mambubaran parlemen, tapi akhianyo dimakzulkan.
5 President Megawati Sukarnoputri - Indonesia.jpg Megawati Soekarnoputri
(1947– )
23 Juli 2001 20 Oktober 2004 Partai Demokrasi Indonesia - Perjuangan Hamzah Haz
Anak Soekarno. Mamarintah satalah pamakzulan Wahid. Bali dibom pado 2002 dek Jemaah Islamiyah. Kalah di pamiliahan presiden 2004 dek mantan mantarinyo surang.
6 SusiloBambangYudhoyono.jpg Susilo Bambang Yudhoyono
(1949– )
20 Oktober 2004 20 October 2014 Partai Demokrat Jusuf Kalla
Boediono
2004 – 60.62%; 2009 – 60.80%
Presiden partamo nan tapiliah lewat pamiliahan langsuang dek rakyat. Tsunami Samudera Hindia 2004. Indonesia manjadi salah satu anggota MINT jo G-20. Tapiliah untuak maso jabatan kaduo pado 2009. Mambantuak Forum Demokrasi Bali dan manjadi anggota pandiri Open Government Partnership. Mamimpin diiriangi patumbuahan ekonomi nan taruih naiak. Pado maso jabatannyo nan kaduo, partainyo mangalami babarapo skandal korupsi.
7 Joko Widodo 2014 official portrait.jpg Joko Widodo
(1961– )
20 October 2014 Partai Demokrasi Indonesia - Perjuangan Jusuf Kalla
2014 – 53.15%
Presiden partamo nan indak barasa dari elit politik atau militer.[2]

Catatan kaki[suntiang | suntiang sumber]

  1. Sukarno mamindahan kuaso presiden ka Suharto pado 11 Maret 1966 malaluai Surek Parintah Sabaleh Maret, tapi sacaro rasmi gala presidennyo alun ditanggaan hinggo Maret 1967.
  2. Joko Widodo, Populist Governor, Is Named Winner in Indonesian Presidential Vote, New York Times, 22 July 2014

Caliak pulo[suntiang | suntiang sumber]