Daftar suku Minangkabau

Dari Wikipedia baso Minang, ensiklopedia bebas
Lompek ka: navigasi, cari

Sarupo jo etnis lainnyo, dalam etnis Minangkabau tadapek banyak klan atau marga nan disabuik jo istilah suku. Manuruik tambo alam Minangkabau, pado maso awal pambantuakan budayo Minangkabau dek Datuak Katumanggungan jo Datuak Parpatih Nan Sabatang, hanyo ado ampek suku induak dari duo kalarehan. Suku-suku tasabuik adolah[1][2]:

  1. Suku Koto
  2. Suku Piliang
  3. Suku Bodi
  4. Suku Caniago

Sadangkan kalarehan nan dimaksuik adolah kalarehan koto piliang dan kalarehan bodi caniago, kalarehan disiko samacam sistem kakuasoan, jo dalam pangambangannyo kalarehan koto piliang cendrung pado sistem aristokrat sadangkan kalarehan bodi caniago labiah pado sistem konfederasi.

Kok mancaliak dari asa kato dari namo-namo suku induak tasabuik, dapek dikatokan kato-kato tasabuik barasa dari bahaso Sanskerta, sabagai contoh koto barasa dari kato kotto nan bararti benteng atau kubu, piliang barasa dari duo kato phi jo hyang nan digabuang bararti pilihan tuhan, bodi barasa dari kato bodhi nan bararti urang nan tajago, jo caniago barasa dari duo kato chana jo ago nan bararti sasuatu nan baharago.

Damikian juo untuak suku-suku awal salain suku induak, namo-namo suku tasabuik tantu barasa dari bahaso Sanskerta jo pangaruah agamo Hindu jo Buddha nan bakambang di wakatu itu. Sadangkan pakambangan barikuiknyo namo-namo suku nan ado baubah pangucapannyo dek pakambangan bahaso minang itu surang jo pangaruah dari agamo Islam jo pandatang-pandatang asiang nan tingga manatap basamo.

Suku-suku dalam Minangkabau pado awalnyo kamungkinan ditantukan dek rajo Pagaruyuang, namun sajak baakhianyo karajoan Pagaruyuang indak ado lai muncua suku-suku baru di Minangkabau[1].

Sadangkan urang Minang di Nagari Sambilan, Malaysia, mambantuak 12 suku baru nan babedo jo suku asalnyo di Minangkabau.

Barikuik iko dafta suku Minangkabau nan taseba di Sumatera Barat, Jambi, Riau jo Nagari Sambilan (Malaysia). Kok ado namo-namo suku nan alun tatulih di bawah ko tolong tambahkan sajo.

Katarangan: Suku nan induak dicetak taba, dan balahan sukunyo dicetak miriang.

A[suntiang | suntiang sumber]

  • Ampu
  • Anak Aceh - di Nagari Sembilan[3]
  • Anak Melaka - di Nagari Sembilan[3]

B[suntiang | suntiang sumber]

  • Banuhampu
  • Bapayuang
  • Baraguang
  • Barajo
  • Batu Belang - di Nagari Sembilan[3]
  • Batu Hampar (atau baciekkan jadi Tompar, jo balahannyo Batu Hampar Minangkabau, Batu Hampar Patani) - di Nagari Sembilan[3]
  • Batu Kambiang
  • Batu Pahek
  • Bawang
  • Bendang (jo balahannyo Bendang Ateh Bukik, Bendang Rumah Baru, Bendang Salek)
  • Bicu (jo balahannyo Bicu Sajo, Bicu Sipanjang)
  • Biduanda (atau baciekkan jadi Dondo, jo balahannyo Biduanda Lela Maharaja Waris Jakun, Biduanda Sedia Raja Waris Jawa, Biduanda Seri Maharaja, Biduanda Tampin) - di Nagari Sembilan[3]
  • Bilang Ijin
  • Bodi (jo balahannyo Bodi Batino, Bodi Caniago, Bodi Jantan)
  • Bonua

C[suntiang | suntiang sumber]

  • Caniago (jo balahannyo Caniago Baruah, Caniago Bawah, Caniago Nan Baranam, Caniago Sabarang, Caniago Ujuang)
  • Cocoh
  • Cubadak
  • Cupak

D[suntiang | suntiang sumber]

  • Datuak Kitan Putiah
  • Dalimo (jo balahannyo Dalimo Panjang)
  • Dendang
  • Depati (jo balahannyo Depati Manggumi, Depati Mudo, Depati Sakungkuang)
  • Durian Nan Limo Ruang

G[suntiang | suntiang sumber]

  • Gantiang
  • Guci

H[suntiang | suntiang sumber]

  • Hapai Nan Tigo Ibu

J[suntiang | suntiang sumber]

  • Jambak (jo balahannyo Jambak nan Balimo)

K[suntiang | suntiang sumber]

  • Kabaru
  • Kalumpang
  • Kampai (jo balahannyo Kampai Aia Angek Nan Baranam, Kampai Nan Duo Puluah Ampek, Kampai Tangah Niua Gadiang Nan Baranam)
  • Kampuang Dalam
  • Kampuang Gadang
  • Karak
  • Kinari
  • Korong Gadang
  • Koto (jo balahannyo Koto Dalimo, Koto Diateh, Koto Kaciak, Koto Kaciak Ampek Paruaik, Koto Kampuang, Koto Kerambil, Koto Piliang, Koto Sipanjang)
  • Kutianyia (jo balahannyo Kutianyia Baruah, Kutianyia Ikua Pancah, Kutianyia Kampuang Tangah, Kutianyia Kapalo Bancah, Kutianyia Kapalo Labuah, Kutianyia Pitopang, Kutianyia Tabel Lintang)

L[suntiang | suntiang sumber]

  • Laweh
  • Lubuak
  • Lubuak Batuang

M[suntiang | suntiang sumber]

  • Maih
  • Malayu (jo balahannyo Malayu Badarah Putiah, Malayu Baduak, Malayu Balai, Malayu Baruah, Malayu Bendang, Malayu Bongsu, Malayu Bosa, Malayu Bungo, Malayu Cikarau, Malayu Gandang Perak, Malayu Kumbuak Candi, Malayu Kumbuak Harum, Malayu Lampai, Malayu Lua, Malayu Panjang, Malayu Patar, Malayu Siat, Malayu Talang, Malayu Tobo, Malayu Tongah)
  • Mandahiliang (jo balahannyo Mandahiliang Panai, Mandahiliang Gadang, Madahiliang Subarang)
  • Mandaliko (jo balahannyo Mandaliko Budur, Mandaliko Tangah Gadang, Mandaliko Tangah Patah)
  • Mansiang
  • Marajo Basa
  • Marajo Lelo
  • Mejan
  • Mungkal (Mungka) - di Nagari Sembilan[3]

N[suntiang | suntiang sumber]

  • Nangkopuh (Kandang Kopuh)
  • nan sambilan

P[suntiang | suntiang sumber]

  • Paga Cancang
  • Pamangku
  • Panampuang
  • Pangian Kaciak
  • Panyalai
  • Parik (jo balahannyo Parik Cancang)
  • Parindari
  • Payobada (jo balahannyo Payobada Ateh, Payobada Kubang, Payobada Sungkai)
  • Piliang (jo balahannyo Piliang Barum, Piliang Bongsu, Piliang Cocoh, Piliang Dalam, Piliang Koto, Piliang Koto Kaciak, Piliang Laweh, Piliang Patar, Piliang Sani, Piliang Sati)
  • Pisang
  • Pitopang (jo balahannyo Pitopang Basah, Pitopang Darek, Pitopang Dibawah, Pitopang Ditangah, Pitopang Gadang, Pitopang Koto Tuo, Pitopang Lado, Pitopang Rumah Panjang)
  • Payakumbuh - di Nagari Sembilan[3]
  • Ponggang
  • Pungkuik

R[suntiang | suntiang sumber]

  • Rabu
  • Rio Mudo

S[suntiang | suntiang sumber]

  • Salo (jo balahannyo Salo Kutianyia, Salo Caniago)
  • Sambilan Niniak
  • Saratuih
  • Sawah Jauah
  • Seboang
  • Seri Lemak (atau baciekkan jadi Solomak, jo balahannyo Seri Lemak Minangkabau, Seri Lemak Pahang) - di Nagari Sembilan[3]
  • Seri Malenggang (atau baciekkan jadi Somolenggang, jo balahannyo Seri Malenggang Minangkabau, Seri Malenggang Naning, Seri Malenggang Empat Ibu, Seri Malenggang Minangkabau Kandung, Seri Malenggang Rokan, Seri Malenggang Panglima Bongsu) - di Nagari Sembilan[3]
  • Sialiali
  • Sikumbang (jo balahannyo Sikumbang Ampek Ibu, Sikumbang Gadang)
  • Simabua
  • Sumagek
  • Sunan Sarajo
  • Sungai Napar
  • Supanjang

T[suntiang | suntiang sumber]

  • Tabek Gadang
  • Tali Kincia
  • Tanah Data - di Nagari Sembilan[3]
  • Tangah Sawah
  • Tanian
  • Tanika
  • Tanjuang (jo balahannyo Tanjuang Batu, Tanjuang Gadang, Tanjuang Talago)
  • Tapi Aia
  • Tigo Batu - di Nagari Sembilan[3]
  • Tigo Lareh
  • Tigo Nenek - di Nagari Sembilan[3]

Rujuakan[suntiang | suntiang sumber]

  1. ^ a b Batuah, A. Dt. & Madjoindo, A. Dt., (1959), Tambo Minangkabau dan Adatnya, Jakarta: Balai Pustaka.
  2. ^ Suku dalam Etnis Minangkabau
  3. ^ a b c d e f g h i j k l Ibrahim Abdullah, Struktur Suku di Rembau, dalam Norazit Selat (editor), Negeri Sembilan: dahulu dan sekarang. Kuala Lumpur: Persatuan Muzium Malaysia, Muzium Negara, 1990.