Daftar nagara badaulaik

Dari Wikipedia baso Minang, ensiklopedia bebas
(Dialiahkan dari Daftar negara di dunia)
Lompek ka: navigasi, cari

Daftar negara di dunia

Daftar isi: Negara badaulaik · A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z

Negara lain · Entitas lain · Caliak juo - Catatan kaki · Pautan lua

Negara badaulaik nan diakui sacaro internasional[suntiang | suntiang sumber]

Negara badaulaik nan diakui sacaro internasional tadiri dari 194 negara sabagai barikuik:

Namo dalam bahaso Minangkabau Namo dalam bahaso resmi
A
 Afganistan – Republik Islam Afganistan
  • Pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت
  • Dari/Persia: افغانستان – جمهوری اسلامی افغانستان
 Afrika Selatan – Republik Afrika Selatan[2]
  • Inggirih: South Africa – Republic of South Africa
  • Afrikaans: Suid-Afrika – Republiek van Suid-Afrika
  • Xhosa: Mzantsi Afrika – IRiphabliki yaseMzantsi Afrika
  • Zulu: Ningizimu Afrika – IRiphabliki yaseNingizimu Afrika
  • Ndbele: Sewula Afrika – IRiphabliki yeSewula Afrika
  • Sotho Utara: Afrika-Borwa – Rephaboliki ya Afrika-Borwa
  • Sotho: Afrika Borwa – Rephaboliki ya Afrika Borwa
  • Tswana: Aforika Borwa – Rephaboliki ya Aforika Borwa
  • Swati: Ningizimu Afrika – IRiphabhulikhi yeNingizimu Afrika
  • Venda: Afurika Tshipembe – Riphabuḽiki ya Afurika Tshipembe
  • Tsonga: Afrika Dzonga – Riphabliki ra Afrika Dzonga
 Afrika Tangah – Republik Afrika Tangah[3]
  • Perancis: Centrafrique - République Centrafricaine
  • Sangho: - Ködörösêse tî Bêafrîka
 Albania – Republik Albania Albania: Shqipëria – Republika e Shqipërise
 Aljazair – Republik Demokratik Rakyat Aljazair Arab: الجزائر – الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية
 Amerika Serikat Inggirih: United States – United States of America
 Andorra – Kepangeranan Andorra Catalan: Andorra – Principat d’Andorra
 Angola – Republik Angola Portugis: Angola – República de Angola
 Antigua dan Barbuda Inggirih: Antigua and Barbuda – Antigua and Barbuda
 Arab Saudi – Kerajaan Arab Saudi Arab : السعودية – المملكة العربيّة السّعوديّة
 Argentina – Republik Argentina[4] Spanyol: Argentina – República Argentina
 Armenia – Republik Armenia Armenia: Հայաստան – Հայաստանի Հանրապետություն
 Australia – Persemakmuran Australia Inggirih: Australia – Commonwealth of Australia
 Austria – Republik Austria Jerman: Österreich – Republik Österreich
 Azerbaijan – Republik Azerbaijan[5] Azeri: Azərbaycan – Azərbaycan Respublikası
B
 Bahama – Persemakmuran Bahama Inggirih: The Bahamas – Commonwealth of The Bahamas
 Bahrain – Kerajaan Bahrain Arab: البحرين – مملكة البحرين
 Bangladesh – Republik Rakyat Bangladesh Bengali: বাংলাদেশ – গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ
 Barbados Inggirih: Barbados
 Belanda – Kerajaan Belanda[6] Belanda: Nederland – Koninkrijk der Nederlanden
 Belarus – Republik Belarus
  • Belarus: Беларусь – Рэспубліка Беларусь
  • Rusia: Беларусь – Республика Беларусь
 Belgia – Kerajaan Belgia
  • Belanda: België – Koninkrijk België
  • Perancis: Belgique – Royaume de Belgique
  • Jerman: Belgien – Königreich Belgien
 Belize Inggirih: Belize
 Benin – Republik Benin Perancis: Bénin – République du Bénin
 Bhutan – Kerajaan Bhutan Dzongkha:འབྲུག་ཡུལ
 Bolivia – Republik Bolivia
  • Spanyol: Bolivia – Estado Plurinacional de Bolivia
  • Quechua: Bulibiya – Bulibiya Mama Llaqta
  • Aymara: Wuliwya – Wuliwya Suyu
 Bosnia dan Herzegovina[7]
 Botswana – Republik Botswana
  • Tswana: Botswana – Lefatshe la Botswana
  • Inggirih: Botswana – Republic of Botswana
 Brasil – Republik Federal Brasil Portugis: Brasil – República Federativa do Brasil
Templat:Country data Baritania Rayo – Kerajaan Bersatu Baritania Rayo dan Irlandia Utara
  • Inggirih: United Kingdom – United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
  • Welsh: Teyrnas Unedig Prydain Fawr a Gogledd Iwerddon
  • Scottish Gaelic: An Rìoghachd Aonaichte na Breatainn Mhòr agus Èirinn a Tuath
  • Irish: Ríocht Aontaithe na Breataine Móire agus Thuaisceart Éireann
  • Scots: Unitit Kinrick o Great Breetain an Northren Ireland
  • Cornish: Ruwvaneth Unys Breten Veur hag Iwerdhon Gledh
 Brunei – Negara Brunei Darussalam Melayu: Brunei – Negara Brunei Darussalam
 Bulgaria – Republik Bulgaria Bulgaria: България – Република България
 Burkina Faso Perancis: Burkina Faso
Untuk "Burma", lihat Myanmar
 Burundi – Republik Burundi
  • Kirundi: Uburundi – Republika y'Uburundi
  • Perancis: Burundi – République du Burundi
C
 Ceko – Republik Ceko[8]
 Chad – Republik Chad
  • Perancis: Tchad – République du Tchad
  • Arab: تشاد – جمهوريّة تشاد
 Chili – Republik Chili Spanyol: Chile – República de Chile
Untuk "Côte d'Ivoire", lihat Pantai Gading
D
 Denmark – Kerajaan Denmark Denmark: Danmark – Kongeriget Danmark
 Djibouti – Republik Djibouti
  • Perancis: Djibouti – République de Djibouti
  • Arab: جيبوتي – جمهورية جيبوتي
 Dominika – Persemakmuran Dominika Inggirih: Dominica – Commonwealth of Dominica
 Dominika – Republik Dominika Spanyol: República Dominicana
E
 Ekuador – Republik Ekuador Spanyol: Ecuador – República del Ecuador
 El Salvador – Republik El Salvador Spanyol: El Salvador – República de El Salvador
 Eritrea – Negara Eritrea Tigrinya: ኤርትራ – ሃግሬ ኤርትራ
 Estonia – Republik Estonia Estonia: Eesti – Eesti Vabariik
 Ethiopia – Republik Demokratik Federal Ethiopia Amharic: ኢትዮጵያ – የኢትዮጵያ ፈደራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
F
 Fiji – Republik Kepulauan Fiji
  • Fiji: Viti – Matanitu Tu-Vaka-i-koya ko Viti
  • Inggirih: Fiji – Republic of the Fiji Islands
  • Hindustan: फ़िजी / فِجی – फ़िजी गणराज्य / فِجی رپبلک
 Filipina – Republik Filipina Filipino: Pilipinas - Republika ng Pilipinas
 Finlandia – Republik Finlandia
  • Finlandia: Suomi – Suomen tasavalta
  • Swedia: Finland – Republiken Finland
G
 Gabon – Republik Gabon Perancis: Gabon – République Gabonaise
 Gambia – Republik Gambia Inggirih: The Gambia – Republic of The Gambia
Untuk "Jalur Gaza", lihat Palestina
 Georgia[9]
 Ghana – Republik Ghana Inggirih: Ghana – Republic of Ghana
 Grenada Inggirih: Grenada
 Guatemala – Republik Guatemala Spanyol: Guatemala – República de Guatemala
 Guinea – Republik Guinea Perancis: Guinée – République de Guinée
 Guinea Khatulistiwa – Republik Guinea Khatulistiwa
  • Spanyol: Guinea Ecuatorial – República de Guinea Ecuatorial
  • Perancis:Guinée Équatoriale – République de Guinée Équatoriale
 Guinea-Bissau – Republik Guinea Bissau Portugis: Guiné-Bissau – República da Guiné-Bissau
 Guyana – Republik Kooperatif Guyana Inggirih: Guyana – Co-operative Republic of Guyana
H
 Haiti – Republik Haiti
  • Perancis: Haïti – République d'Haïti
  • Creole: Ayiti – Repiblik dAyiti
 Honduras – Republik Honduras Spanyol: Honduras – República de Honduras
 Hongaria – Republik Hongaria Hongaria: Magyarország – Magyar Köztársaság
I
 India – Republik India
  • Hindi: भारत – भारत गणराज्य
  • Inggirih: India – Republic of India
  • Assam: ভাৰত - ভাৰত গণৰাজ্য
  • Bengali: ভারত - ভারতীয় প্রজাতন্ত্র
  • Bhojpuri: भारत - भारत गणराज्य
  • Gujarati: ભારત - ભારતીય પ્રજાસત્તાક
  • Kashmiri: ہِندوستان
  • Konkani: भारत - भारत गणराज्य
  • Malayalam: ഭാരതം - ഭാരത ഗണരാജ്യം
  • Meitei Manipuri: ভারত - ভারত গণরাজ্য
  • Marathi: भारत - भारतीय प्रजासत्ताक
  • Nepali: भारत - भारत गणराज्य
  • Oriya: ଭାରତ - ଭାରତ ଗଣରାଜ୍ଯ
  • Punjabi: ਭਾਰਤ - ਭਾਰਤ ਗਣਤੰਤਰ
  • Sanskerta: भारतम् - भारत गणराज्यम्
  • Sindhi: भारत गणराज्य, ڀارت، - هندستانڀارت، भारत ڀارت،
  • Tamil: இந்தியா - இந்தியக் குடியரசு
  • Telugu: భారత్ - భారత గణతంత్ర రాజ్యము
  • Urdu: جمہوریہ بھارت - جمہوریہ بھارت
 Indonesia – Republik Indonesia Indonesia: Republik Indonesia
 Irak – Republik Irak
  • Arab: العراق – جمهورية العراق
  • Kurdi: عێراق – كۆماری عێراق
 Iran – Republik Islam Iran Persia: ایران – جمهوری اسلامی ایران
 Irlandia – Republik Irlandia[10]
  • Irlandia: Éire —- Poblacht na hÉireann
  • Inggirih: Ireland —- Republic of Ireland
 Islandia – Republik Islandia Islandia: Lýðveldið Ísland
 Israel – Negara Israel
  • Hebrew: ישראל – מדינת ישראל
  • Arab: اسرائيل – دولة اسرائيل
 Italia – Republik Italia Italia: Italia – Repubblica Italiana
J
 Jamaika Inggirih: Jamaica
 Jepang Jepang: 日本 – 日本国
 Jerman – Republik Federal Jerman Jerman: Deutschland – Bundesrepublik Deutschland
K
 Kamboja – Kerajaan Kamboja Khmer: KingdomofCambodia.svg
 Kamerun – Republik Kamerun
  • Perancis: Cameroun – République du Cameroun
  • Inggirih: Cameroon – Republic of Cameroon
 Kanada[11] Inggirih dan Perancis: Canada
 Kazakhstan – Republik Kazakhstan
  • Kazakh:Қазақстан Республикасы/Qazaqstan Respwblïkası
  • Rusia: Республика Казахстан/Respublika Kazakhstan
  • Ukraina: Казахстан - Республіка Казахстан
  • Jerman: Kasachstan - Republik Kasachstan
 Kenya – Republik Kenya
  • Inggirih: Kenya – Republic of Kenya
  • Swahili: Kenya – Jamhuri ya Kenya
 Kirgizstan – Republik Kirgizstan[12]
  • Kirgiz: Кыргызстан – Кыргыз Республикасы
  • Rusia: Кыргызстан – Кыргызская республика
 Kiribati – Republik Kiribati
  • Gilbert: Kiribati – Ribaberikin Kiribati
  • Inggirih: Kiribati – Republic of Kiribati
 Kolombia – Republik Kolombia Spanyol: Colombia – República de Colombia
 Komoro – Perserikatan Komoro
  • Komoro: Komori – Udzima wa Komori
  • Perancis: Comores – Union des Comores
  • Arab: القمر – اتحاد القمر
 Kongo – Republik Demokratik Kongo[13] Perancis: Congo – République Démocratique du Congo
 Kongo – Republik Kongo[14] Perancis: Congo – République du Congo
 Korea Selatan – Republik Korea[15] Korea: 한국 – 대한민국
 Korea Utara – Republik Rakyat Demokratik Korea[16] Korea: 조선 – 조선민주주의인민공화국
 Kosta Rika – Republik Kosta Rika Spanyol: Costa Rica – República de Costa Rica
 Kroasia – Republik Kroasia Kroasia: Hrvatska – Republika Hrvatska
 Kuba – Republik Kuba Spanyol: Cuba – República de Cuba
 Kuwait – Negara Kuwait Arab: الكويت – دولة الكويت
L
 Laos – Republik Demokratik Rakyat Laos Lao: ນລາວ – ສາທາລະນະລັດປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ
 Latvia – Republik Latvia Latvia: Latvija – Latvijas Republika
 Lebanon – Republik Lebanon
  • Arab: لبنان – الجمهوريّة اللبنانيّة
  • Perancis:République libanaise
 Lesotho – Kerajaan Lesotho
  • Inggirih: Lesotho – Kingdom of Lesotho
  • Sotho: Lesotho – Mmuso wa Lesotho
 Liberia – Republik Liberia Inggirih: Liberia – Republic of Liberia
 Libya – Jamahiriyah Arab Rakyat Sosialis Agung Libya Arab: ليبيا – الجماهيرية العربية الليبية الشعبية الإشتراكية العظمى
 Liechtenstein – Kepangeranan Liechtenstein Jerman: Liechtenstein – Fürstentum Liechtenstein
 Lituania – Republik Lituania Lithuania: Lietuva – Lietuvos Respublika
 Luksemburg – Keadipatian Agung Luksemburg
  • Luksemburg: Lëtzebuerg – Groussherzogdem Lëtzebuerg
  • Perancis: Luxembourg – Grand-Duché du Luxembourg
  • Jerman: Luxemburg – Großherzogtum Luxemburg
M
 Madagaskar – Republik Madagaskar
  • Malagasi: Madagasikara – Repoblikan'i Madagasikara
  • Perancis: Madagascar – Republique de Madagascar
 Makedonia – Republik Makedonia Makedonia: Македонија – Република Македонија
 Maladewa – Republik Maladewa Divehi: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމްހޫރިއްޔާ
 Malawi – Republik Malawi
  • Inggirih: Malawi – Republic of Malawi
  • Chewa: Malaŵi – Mfuko la Malaŵi
 Malaysia
 Mali – Republik Mali Perancis: Mali – République du Mali
 Malta – Republik Malta
  • Malta: Malta – Repubblika ta' Malta
  • Inggirih: Malta – Republic of Malta
 Maroko – Kerajaan Maroko[17] Arab: المغرب – المملكة المغربية
 Marshall – Republik Kepulauan Marshall
  • Marshall: Aorōkin M̧ajeļ – Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
  • Inggirih: Marshall Islands – Republic of the Marshall Islands
 Mauritania – Republik Islam Mauritania
  • Arab: موريتانيا – الجمهورية الإسلامية الموريتانية
  • Perancis: Mauritanie – République Islamique de la Mauritanie
 Mauritius – Republik Mauritius Inggirih: Mauritius – Republic of Mauritius
 Meksiko – Perserikatan Negara-Negara Meksiko Spanyol: México – Estados Unidos Mexicanos
 Mesir – Republik Arab Mesir Arab: مصر – جمهوريّة مصرالعربيّة
 Mikronesia – Federasi Mikronesia Inggirih: Micronesia – Federated States of Micronesia
 Moldova – Republik Moldova[18] Moldova: Moldova – Republica Moldova
Untuk "Republik Moldova Transnistria", lihat Transnistria
 Monako – Kepangeranan Monako
  • Perancis: Monaco – Principauté de Monaco
  • Monegasque: Múnegu – Principatu de Múnegu
  • Italia: Monaco - Principato di Monaco
 Mongolia Mongolia: Монгол Улс
 Montenegro Montenegro: Црна Гора
 Mozambik – Republik Mozambik Portugis: Moçambique – República de Moçambique
 Myanmar – Republik Persatuan Myanmar Myanmar: ဴမန္မာ
N
 Namibia – Republik Namibia Inggirih: Namibia – Republic of Namibia
 Nauru – Republik Nauru
  • Nauru: Naoero – Ripublik Naoero
  • Inggirih: Nauru – Republic of Nauru
 Nepal – Republik Federal Demokratik Nepal Nepali: नेपाल - सँघिय लोकतान्त्रीक गणतन्त्र नेपाल
 Niger – Republik Niger Perancis: Niger – République du Niger
 Nigeria – Republik Federal Nigeria Inggirih: Nigeria – Federal Republic of Nigeria
 Nikaragua – Republik Nikaragua Spanyol: Nicaragua – República de Nicaragua
 Norwegia – Kerajaan Norwegia
  • Bokmål: Norge – Kongeriket Norge
  • Nynorsk: Noreg – Kongeriket Noreg
O
 Oman – Kesultanan Oman Arab: عُمان – سلطنة عُمان
P
 Pakistan – Republik Islam Pakistan
  • Urdu: پاکستان – اسلامی جمہوریۂ پاکستان
  • Inggirih: Pakistan – Islamic Republic of Pakistan
 Palau – Republik Palau
  • Palau: Belau – Beluu er a Belau
  • Inggirih: Palau – Republic of Palau
 Panama – Republik Panama Spanyol: Panamá – República de Panamá
 Pantai Gading – Republik Pantai Gading Perancis: Côte d'Ivoire – République de Côte d'Ivoire
 Papua Nugini – Negara Independen Papua Nugini
  • Inggirih: Papua New Guinea – Independent State of Papua New Guinea
  • Tok Pisin: Papua Niugini – Independen Stet bilong Papua Niugini
 Paraguay – Republik Paraguay
  • Spanyol: Paraguay – República del Paraguay
  • Guarani: Paraguái – Tetã Paraguái
 Perancis – Republik Perancis Perancis: France – République française
 Peru – Republik Peru Spanyol: Perú – República del Perú
 Polandia – Republik Polandia Polski: Polska – Rzeczpospolita Polska
 Portugal - Republik Portugis Portugis: Portugal – República Portuguesa
Q
 Qatar – Negara Qatar Arab: قطر – دولة قطر
R
 Rumania
 Rusia – Federasi Rusia Rusia: Россия – Российская Федерация
 Rwanda – Republik Rwanda
  • Kinya: Rwanda – Repubulika y'u Rwanda
  • Perancis: Rwanda – République du Rwanda
  • Inggirih: Rwanda – Republic of Rwanda
S
 Saint Kitts dan Nevis – Federasi Saint Kitts dan Nevis Inggirih: Saint Kitts and Nevis
 Saint Lucia Inggirih: Saint Lucia
 Saint Vincent dan Grenadines Inggirih: Saint Vincent and the Grenadines
 Samoa – Negara Independen Samoa
  • Samoa: Sāmoa – Mālo Tuto'atasi o Sāmoa
  • Inggirih: Samoa – Independent State of Samoa
 San Marino – Republik Serene San Marino Italia: San Marino – Repubblica di San Marino
 Sao Tome dan Principe – Republik Demokratik Sao Tome dan Principe Portugis: São Tomé e Príncipe – República Democrática de São Tomé e Príncipe
 Selandia Baru
 Senegal – Republik Senegal Perancis: Sénégal – République du Sénégal
 Serbia – Republik Serbia[19]
  • Serbia: Србија – Република Србија
  • Hongaria: Szerbia – Szerb Köztársaság
 Seychelles – Republik Seychelles
  • Inggirih: Seychelles – Republic of Seychelles
  • Perancis: Seychelles – République des Seychelles
  • Creole: – Repiblik Sesel
 Sierra Leone – Republik Sierra Leone Inggirih: Sierra Leone – Republic of Sierra Leone
 Singapura – Republik Singapura
  • Inggirih: Singapore – Republic of Singapore
  • Melayu: Singapura – Republik Singapura
  • Mandarin: 新加坡 – 新加坡共和国
  • Tamil: சிங்கப்பூர் – சிங்கப்பூர் குடியரசு
 Siprus – Republik Siprus[20]
  • Yunani: Κυπρος – Κυπριακή Δημοκρατία
  • Turki: Kıbrıs – Kıbrıs Cumhuriyeti
 Slovenia – Republik Slovenia
  • Slovenia: Slovenija – Republika Slovenija
  • Italia: Slovenia - Repubblica slovena
  • Hongaria: Szlovénia – a Szlovén Köztársaság
 Slowakia – Republik Slowakia
  • Slowakia: Slovensko – Slovenská republika
  • Hongaria: Szlovákia - Szlovák Köztársaság
 Solomon – Kepulauan Solomon Inggirih: Solomon Islands
 Somalia[21] - Republik Somalia
  • Somalia: Soomaaliya – Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya
  • Arab: الصومال – جمهورية الصومال
 Spanyol – Kerajaan Spanyol
  • Spanyol: España – Reino de España
  • Catalan: Espanya – Regne d'Espanya
  • Basque: Espainia – Espainiako Erresuma
  • Galicia: España – Reino de España
 Sri Lanka – Republik Sosialis Demokratik Sri Lanka
  • Sinhala: ශ්රී ලංකාව
  • Tamil: இலங்கை – இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு
 Sudan – Republik Sudan
  • Arab: السودان – جمهورية السودان
  • Inggirih: Sudan – Republic of the Sudan
 Sudan Selatan – Republik Sudan Selatan Inggirih: South Sudan – Republic of South Sudan
 Suriah – Republik Arab Suriah Arab: سورية – الجمهوريّة العربيّة السّوريّة
 Suriname – Republik Suriname Belanda: Suriname – Republiek Suriname
 Swaziland – Kerajaan Swaziland
  • Inggirih: Swaziland – Kingdom of Swaziland
  • Swati: eSwatini – Umbuso weSwatini
 Swedia – Kerajaan Swedia Swedia: Sverige – Konungariket Sverige
 Swiss – Konfederasi Swiss
  • Jerman: Schweiz – Schweizerische Eidgenossenschaft
  • Perancis: Suisse – Confédération Suisse
  • Italia: Svizzera – Confederazione Svizzera
  • Roman: Svizra – Confederaziun Svizra
  • Latin: Confoederatio Helvetica
T
 Tajikistan – Republik Tajikistan Tajik: Тоҷикистон – Ҷумҳурии Тоҷикистон
 Tanjung Verde – Republik Tanjung Verde Portugis: Cabo Verde – República de Cabo Verde
 Tanzania – Republik Persatuan Tanzania
  • Swahili: Tanzania – Jamhuri ya Muungano wa Tanzania
  • Inggirih:Tanzania – United Republic of Tanzania
 Thailand – Kerajaan Thailand Thai: ประเทศไทย – ราชอาณาจักรไทย
 Timor Leste – Republik Demokratik Timor-Leste
  • Tetum: Timor Lorosa'e – Repúblika Demokrátika Timor Lorosa'e
  • Portugis: Timor-Leste – República Democrática de Timor-Leste
Templat:Country data Tiongkok – Republik Rakyat Tiongkok[22] Mandarin: 中国 – 中华人民共和国
 Togo – Republik Togo Perancis: Togo – République Togolaise
 Tonga – Kerajaan Tonga
  • Tonga: Tonga – Pule'anga Fakatu'i 'o Tonga
  • Inggirih: Tonga – Kingdom of Tonga
 Trinidad dan Tobago – Republik Trinidad dan Tobago Inggirih: Trinidad and Tobago – Republic of Trinidad and Tobago
 Tunisia – Republik Tunisia
  • Arab: تونس – الجمهورية التونسية
  • Perancis: Tunisie - République du Tunisie
 Turki – Republik Turki Turki: Türkiye – Türkiye Cumhuriyeti
 Turkmenistan Turkmen: Türkmenistan
 Tuvalu Tuvalu dan Inggirih: Tuvalu
U
 Uganda – Republik Uganda
  • Inggirih: Uganda – Republic of Uganda
  • Swahili: Uganda – Jamhuri ya Uganda
 Ukraina Ukraina: Україна
 Uni Emirat Arab Arab: دولة الإمارات العربيّة المتّحدة
 Uruguay – Republik Timur Uruguay Spanyol: Uruguay – República Oriental del Uruguay
 Uzbekistan – Republik Uzbekistan Uzbek: Ўзбекистон – Ўзбекистон Республикаси
V
 Vanuatu – Republik Vanuatu
  • Bislama: Vanuatu – Ripablik blong Vanuatu
  • Inggirih: Vanuatu – Republic of Vanuatu
  • Perancis: Vanuatu – République du Vanuatu
 Vatikan – Negara Kota Vatikan[1]
  • Latin: Civitas Vaticana – Status Civitatis Vaticanæ
  • Italia: Città del Vaticano – Stato della Città del Vaticano
 Venezuela – Republik Bolivar Venezuela Spanyol: Venezuela – República Bolivariana de Venezuela
 Vietnam – Republik Sosialis Vietnam Vietnam: Việt Nam – Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam
Y
 Yaman – Republik Yaman Arab: اليمن – الجمهوريّة اليمنية
 Yordania – Kerajaan Hasyimiyah Yordania Arab: الاردن – المملكة الأردنّيّة الهاشميّة
 Yunani – Republik Hellenik Yunani: Ελλάδα – Ελληνική Δημοκρατία
Z
Untuak "Zaire", caliak Republik Demokratik Kongo
 Zambia – Republik Zambia Inggirih: Zambia – Republic of Zambia
 Zimbabwe – Republik Zimbabwe Inggirih: Zimbabwe – Republic of Zimbabwe

Catatan kaki[suntiang | suntiang sumber]

  1. ^ a b Tahta Suci adolah suatu entitas badaulaik nan unik dibawah hukum internasional, bahubungan jo Vatikan, jo Paus mengepalai kaduonyo, mangalola hubungan diplomatik/resmi jo labiah dari 170 negara/entitas dan berpartisipasi dalam babagai organisasi internasional baik dalam kapasitas pribadi atau ateh namo Vatikan.
  2. ^ Republik Afrika Selatan kadang-kadang juga disebut Afrika Selatan.
  3. ^ Republik Afrika Tangah kadang-kadang juo disabuik Afrika Tangah.
  4. ^ Argentina juga dinamakan Negara Argentina (Argentine Nation) untuk tujuan legislasi.
  5. ^ Lihek pulo Nagorno-Karabakh.
  6. ^ Secara resmi, Kerajaan Belanda terdiri dari Belanda dan tiga negara konstituen, yaitu Aruba, Curaçao serta Sint Marteen.
  7. ^ Lihek pulo entitas Federasi Bosnia dan Herzegovina dan Republik Srpska, juga Distrik Brčko.
  8. ^ Republik Ceko kadang-kadang juga disebut Republik Ceska.
  9. ^ Lihek pulo Abkhazia dan Ossetia Selatan.
  10. ^ Irlandia umumnya disebut sebagai Republik Irlandia (Penjelasan resminya, tetapi bukan nama resminya). Terkadang ini juga untuk membedakan Irlandia dari Pulau Irlandia secara keseluruhan. Hal ini juga karena alasan politis.
  11. ^ Kanada kadang-kadang juga disebut sebagai Dominion Kanada.
  12. ^ Kirgizstan kadang-kadang juga disebut sebagai Kirgisia.
  13. ^ Republik Demokratik Kongo disebut sebagai Kongo-Kinshasa untuk membedakannya dari Republik Kongo. Juga sering disebut sebagai Zaire, nama resminya dari 1971 sampai 1997.
  14. ^ Republik Kongo disebut sebagai Kongo-Brazzaville untuk membedakannya dari Republik Demokratik Kongo.
  15. ^ Republik Korea lebih dikenal sebagai Korea Selatan.
  16. ^ Republik Rakyat Demokratik Korea lebih dikenal sebagai Korea Utara.
  17. ^ Lihek pulo Sahara Barat.
  18. ^ Lihek pulo Transnistria.
  19. ^ Lihek pulo Kosovo - di bawah administrasi PBB.
  20. ^ Lihek pulo Siprus Utara.
  21. ^ Somalia saat ini terpecah jo Pemerintah Federal Transisi
  22. ^ Republik Rakyat Tiongkok umumnya disebut sebagai Tiongkok. Terkadang disebut Tiongkok Daratan untuk membedakannya jo Republik Tiongkok. Istilah Tiongkok Daratan juga digunakan untuk menyebut seluruh wilayah RRT kecuali Daerah Administratif Khusus Hong Kong dan Makau.

Pautan lua[suntiang | suntiang sumber]